Van leven zonder koelkast tot permacultuur, duurzamer leven kent voor Sandra Roobaert en Marc Van Hummelen geen geheimen meer. Die expertise geven ze graag door in hun vzw Villa Vanzelf. Wij ontdekten alvast hoe ze al die kennis vergaarden.
1. Wat is je vroegste milieuherinnering?
Sandra: “Marc en ik waren tieners in de jaren ‘80. Bij ons allebei heeft de protestbeweging tegen kernenergie uit die tijd een grote indruk nagelaten. We liepen met de bekende geel-rode button 'Kernenergie nee bedankt' op onze jas of tas. Ook de anti-kernrakettenbetoging in 1983, de grootste betoging ooit in België, en de kernramp in Tsjernobyl in 1986, herinneren we ons levendig. Terwijl jongeren nu opgroeien met de dreiging van de klimaatopwarming, was dat bij ons het grote risico van het gebruik van kernenergie.”
2. Wat is jouw favoriete plek?
Marc: “Het arboretum van Tervuren. Ik werkte er 9 jaar als boswachter en heb die plek als mijn eigen achtertuin leren kennen. Ik ken er zowat elke boom met z'n eigen geschiedenis erbij en begeleid er nog steeds met veel plezier wandelingen.”
Sandra: “Ook voor mij blijft het Kapucijnenbos en arboretum in Tervuren een geliefde plek, we woonden jarenlang aan de rand ervan. Voor de rest koester ik allerlei natuurplekken waar ik ooit ben geweest en waar ik mooie herinneringen aan heb: de Ierse Aran-eilanden, het Sumava Nationaal Park in Tsjechië, prachtige plekken in Wales en Schotland, de weelderige natuur op het Braziliaanse Ilha Grande, maar ook het Josaphatpark in Schaarbeek waar ik ontelbaar veel keren met mijn kinderen naartoe ben gegaan toen ze klein waren en de wandel- en fietsplekken in mijn huidige woonplaats Landen.”
3. Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?
Sandra: “Onze manier van leven is zo veel mogelijk gericht op duurzaamheid, dus je kan stellen dat we elke dag dingen voor het klimaat doen. We doen bijna al onze verplaatsingen met fiets en openbaar vervoer en zijn lid van een autodeelgroep. Marc heeft een heel beperkte vleesconsumptie en ik eet voornamelijk vegan. We hebben een permacultuurtuin, legden onlangs een natuurlijke waterzuivering aan, we hebben een composttoilet en een zonneboiler. Intussen leven we ook al bijna vier jaar zonder koelkast en diepvriezer en we blijven verdere stappen zetten. Een recent actiepunt is bijvoorbeeld afval verminderen door verpakkingsvrij te winkelen of eigen verpakkingen mee te nemen en plastic maximaal te weren.
4. Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?
Marc: “De oprichting van Villa VanZelf vzw. Voor ons betekende dit het samenbrengen van onze beider deskundigheid en de stap zetten om kennis en ervaringen te delen. Wat we eerder tussendoor deden naast andere (professionele) bezigheden, krijgt door de vzw nu veel meer aandacht en inzet.”
5. Welke milieu-organisatie buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?
Sandra: “Ik heb me de afgelopen tijd het meest geïnspireerd gevoeld door Eva vzw. Ik nam deel aan Easy Vegan en vond de ondersteuning met mailings en een Facebook-groep die zij daarbij boden heel waardevol.”
Marc: “Ik heb een grote evolutie als permacultuur-docent doorgemaakt dankzij Yggdrasil vzw. Dat is een permacultuurcentrum met meer dan 20 jaar ervaring. Zij hebben enkele jaren geleden een opleidingscentrum voor permacultuur opgestart. Ik was bij de eerste lichting van permacultuur-lesgevers en nu zit permacultuur in ons eigen aanbod.”
6. Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak?
Sandra: “Ik ben ervan overtuigd dat het voorbeeld geven het meest aanstekelijk werkt. Ik hou van schrijven en post regelmatig berichten op de blog van Villa VanZelf waarin ik nieuws deel over de stappen die we zelf zetten in onze manier van leven en over onze visie. Ik stel vast dat het geapprecieerd wordt; mensen verwijzen ernaar wanneer ze ons ontmoeten en geven aan dat het hen inspireert.” (Sandra)
Marc: “Ik geef mijn workshops, wandelingen en lezingen vanuit mijn eigen praktische ervaring en niet vanuit een theoretische basis. Dat voelen de mensen aan en ze appreciëren dat, waardoor ik merk dat mijn boodschap beter aankomt.”
7. Welke tip /goede raad zou je graag nog meegeven voor andere mensen in de milieubeweging?
“Wij komen eigenlijk nog maar net om de hoek kijken met Villa VanZelf, dus het lijkt me dat we eerder grote behoefte hebben aan tips en raad van andere organisaties, maar ik geloof dat samenwerking cruciaal is en dat we meer signalen moeten geven aan de overheid dat zij in gebreke blijft en we als burgers een echt krachtdadig milieubeleid verwachten in plaats van het altijd weer zwichten voor alles wat met economie en winst te maken heeft. De focus van beleidsmakers moet naar welzijn en milieu gaan, niet naar centen of het winnen van de volgende verkiezing.”